Een blog van 16-09-2020
Sinds 1 januari 2020 is de Wet Herziening Partneralimentatie van kracht. In deze wet zijn nieuwe regels vastgelegd over de duur van de partneralimentatieplicht. In de praktijk is ons inmiddels gebleken dat bij veel mensen (zowel bij particulieren als bij professionals) de gedachte leeft dat op basis van deze nieuwe wet de duur van de partneralimentatieplicht teruggebracht is naar (maximaal) 5 jaar in scheidingszaken ingediend bij de rechter na 1 januari 2020. Dat is echter slechts maar ten dele waar. Er zijn diverse uitzonderingen in de wet opgenomen. Uitzonderingen die tot gevolg kunnen hebben dat onder sommige omstandigheden er toch gedurende een langere periode dan (maximaal) 5 jaar recht op partneralimentatie bestaat. Reden om in deze blog nog eens stil te staan bij de hoofdregel uit de nieuwe wet enerzijds en de uitzonderingen anderzijds.
HoofdregelDe hoofdregel is dat een alimentatiegerechtigde recht heeft op partneralimentatie voor de duur van maximaal de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Ben je dus 6 jaar getrouwd, dan heb je recht op 3 jaar alimentatie. Ben je 10 jaar of langer getrouwd, dan heb je recht op 5 jaar alimentatie.
Om de duur van het huwelijk (en dus de duur van de alimentatieplicht) te kunnen bepalen wordt gekeken naar de periode gelegen tussen de datum van huwelijkssluiting en de datum van indiening verzoekschrift tot echtscheiding.
Uitzonderingen
Er gelden kort door de bocht genomen een drietal uitzonderingen, welke ik hieronder zal bespreken:
Kinderen geboren uit huwelijk
Als er kinderen geboren zijn uit het huwelijk, dan eindigt de alimentatieverplichting niet eerder dan op het moment dat het jongste kind 12 jaar wordt. Ben je dus slechts vier jaar getrouwd en is het jongste kind 2 jaar oud, dan heb je dus recht op 10 jaar partneralimentatie (en niet slechts 2 jaar op basis van de hoofdregel). Ben je echter 9 jaar gehuwd en is het jongste kind al 10 jaar (bijvoorbeeld wanneer je pas getrouwd bent nadat het jongste kind geboren werd), dan geldt gewoon de hoofdregel en heb je dus 4,5 jaar (de helft van 9 jaar) recht op partneralimentatie.
Om de duur van de alimentatieplicht te kunnen bepalen, wordt gekeken naar de leeftijd van het jongste kind op de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding.
Huwelijk langer dan 15 jaar en alimentatiegerechtigde geboren voor of op 1 januari 1970
Heeft het huwelijk langer dan 15 jaar geduurd en is de alimentatiegerechtigde geboren voor of op 1 januari 1970, dan heb je recht op 10 jaar alimentatie (in plaats van 5 jaar volgens de hoofdregel).
Om te beoordelen of deze uitzondering van toepassing is, wordt gekeken naar de leeftijd van de alimentatiegerechtigde op de datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding.
Huwelijk langer dan 15 jaar en alimentatiegerechtigde bereikt binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd
Heeft het huwelijk langer dan 15 jaar geduurd en bereikt de alimentatiegerechtigde de AOW-gerechtigde leeftijd binnen 10 jaar, dan eindigt de alimentatieverplichting na 5 jaar, doch niet eerder dan het moment waarop de gerechtigde de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Ben je op het moment van indiening verzoekschrift tot echtscheiding dus 8 jaar verwijderd van je AOW-gerechtigde leeftijd, dan heb je gedurende 8 jaar recht op partneralimentatie. Ben je op dat moment echter 2 jaar verwijderd van je AOW-gerechtigde leeftijd, dan geldt gewoon de hoofdregel en heb je dus 5 jaar recht op partneralimentatie.
De maximale duur van de alimentatieplicht is dus afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de alimentatiegerechtigde. In onderstaand handig stroomschema dat door INA is opgesteld, zijn de verschillende uitzonderingen weergegeven.
Ben of raak je verwikkeld in een scheidingsprocedure, laat je dus vooral voorlichten door een deskundig familierecht advocaat. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, neem dan vooral contact met mij of een van mijn kantoorgenoten op op 076 – 521 07 25. Word je liever teruggebeld? Vul dan ons contactformulier in.
mr. Zoë Gademan